Varning! Vanliga fällor

Varning! När du byter ut din värmepump finns det några vanliga fallgropar som du bör undvika för att få till ett effektivt och prisvärt byte. Här har du de fem vanligaste problemen och hur du enklast undviker dem.

1. För lite kunskap

Du som ska byta ut eller installera en ny värmepumpslösning kommer att lägga ut mycket pengar på att anlita någon för att utföra en tekniskt komplicerad tjänst. Du har allt att vinna på att inför denna affär ta reda på fakta och läsa på om den typ av värmepump du ska installera. Självklart behöver du inte bli expert, det ska värmepumpsfirman vara, men med kunskap på fötterna kan du ställa bättre frågor och bilda dig en bra uppfattning om offertförslagen som du tar in. Kolla in vår kunskapsbank för lästips!

2. Första bästa istället för bara bästa

Det finns grovt sagt två sätt att hitta en värmepumpsinstallatör på:

- Du stöter på ett företag på nätet, i lokaltidningen eller får tips av en bekant och anlitar dem på studs.

- Du letar upp flera olika företag via olika källor eller via en offerttjänst och jämför dem. 

Vi förespråkar det senare alternativet. Kontaktar du bara ett enda företag så blir deras förslag "sanningen". Tar du istället kontakt med flera olika leverantörer i ditt område får du en mer sann bild genom att syna de olika offertförslagen noggrannt. Vill du testa en offerttjänst så rekommenderar vi Bergvärme-Info.se där du gratis kommer i kontakt med och kan ta in priser från flera seriösa installatörer.

3. Fel dimensionering

Den enskilt viktigaste detaljen när du byter värmepump eller installerar en ny lösning är att den dimensioneras rätt. Detta kräver en beräkning från värmepumpsfirman som då tittar på din nuvarande energiförbrukning, ditt hus förutsättningar och vad olika värmepumpar kan erbjuda för besparing i relation till kostnaden för värmepumpen.

Denna dimensionering av värmepumpen är inget du som lekman bör ge dig in på utan här är det viktigt att du pratar med de olika företag du tar in offerter från och känner att de inger förtroende och verkar kunniga. Vill du veta att de varit framgångsrika tidigare så bör du kontakta deras referenskunder (personer som anlitat dem tidigare).

4. Byta till fel värmepump

Att gå på slentrian kan vara förödande! Bara för att den värmepump du installerade för 10-15 år sedan fungerat bra behöver inte det betyda att det är samma variant som ger mest värde för pengarna idag. Mycket händer med den tekniska utvecklingen och du bör i dialogen med installatörerna ha ett öppet sinne och verkligen gå på vad som fungerar bäst just nu, inte vad som fungerat tidigare (även om det ibland givetvis kan vara den bästa lösningen).

5. Varning för kortsiktighet i värmepumpsaffären

En mycket vanlig fälla som får människor att hålla kvar för länge vid en ineffektiv värmekälla eller dålig värmepump är att man helt enkelt ryggar tillbaka för den kostsamma engångsinvesteringe, som kan ligga på en bra bit över 100 000 kronor.

Det är dock att göra sig själv en otjänst! Även om det är mycket pengar som läggs ut finns det flera saker som talar för att det är en kostnad väl värd att ta:

  • En typisk bergvärmeinstallation ger en årlig besparing på många tusen kronor, och ofta har du sparat in hela priset för värmepumpen på tio år.
  • Ett borrhål och en fungerande värmepump är en bra värdehöjare om du säljer ditt hus. Även om du inte planerar en flytt inom en snar framtid så är det bra att veta att en fungerande värmepumpslösning är attraktivt för många husköpare.
  • Du gör miljön en tjänst. En värmepump återanvänder solvärme som redan finns i marken - du bränner inte några fossila bränslen eller köper miljöfarligt producerad elektricitetet (en mindre mängd el krävs förstås för att driva själva pumpen).

Med ovanstående varningsflaggor ur vägen hoppas vi att du är på god väg till att göra en framgångsrik värmepumpsaffär!