Kostnad

Kostnaden kan variera när du byter värmepump.

Priserna skiljer sig åt, både för olika leverantörer och för olika varianter (bergvärmepumpar, luft/vattenvärmepumpar med mera). Vi ger dig kunskap och stöttning i de första stegen mot ett kostnadseffektivt värmepumpsbyte - eller en service som förlänger livslängden på din befintliga värmepump. 

Vi går igenom flera olika värmepumpar:

 • Bergvärmepump
 • Jordvärmepump
 • Luft-vattenvärmepump
 • Luft-/luftvärmepump

Här presenteras snittpriser för de vanligaste värmepumpsinstallationerna, där vi tittar både på kostnaden för att köpa material och pump samt installation (och eventuell grävning eller borrhål).

Använd dig av dessa priser som riktmärken. För att vara garanterad "rätt" pris för ditt värmepumpsbyte och installation bör du alltid kontakta 4-5 olika installatörer. Jämför sedan offerterna och välj den leverantör som ger dig bäst värde för dina slantar. På http://www.bergvarme-info.se kan du begära offert från flera firmor på samma gång, helt kostnadsfritt!


Bergvärmepump

Att byta ut en bergvärmepump är en i sammanhanget mycket prisvärd affär. Eftersom en stor del av den ursprungliga investeringen är borrningen av energibrunnen där värmen utvinns så räcker det med att bara byta ut bergvärmepumpen och kollektorslangen för att fortsätta kunna utnyttja bergvärmen. Om du måste borra ett nytt borrhål blir priset genast högre, men eftersom ett borrhål håller i ungefär 40 år så kan du förhoppniongsvis utnyttja ditt befintliga hål.

Priset för en ny bergvärmepump ligger på runt 50 000 - 85 000 kr (inklusiva inomhusmodul). På det kommer installationskostnaden som du får göra ROT-avdrag på.  Arbetskostnaden landar sannolikt landar på runt 7000 kr. Totalt pris för att byta bergvärmepump ligger då mellan 57 000 kr - 92 000 kr.

Priset varierar dock givetvis beroende på vilken typ av pump du köper, ju mer kraftfull pumpen är (högre kW) desto mer, kostar den. En kraftfull pump ger ju samtidigt en högre effekt och besparing.

Är du ute i god tid och ser till att begära in priser från olika företag så har du goda möjligheter att få ned kostnaden och även förhandla med leverantörerna.  Vi tipsar om denna gratistjänst för att få offert på ett byte.


Jordvärmepump

Priset för att byta ut en jordvärmepump är ungefär detsamma som för bergvärme (ovan) då själva hårdvaran är densamma. Det som skiljer jordvärme från bergvärme är framför allt priset vid första installationen, då jordvärme är lite billigare att borra för än vad bergvärme är. 


Luft-vattenvärmepump

En luft/vattenvärmepump är oftast billigare än berg- och jordvärme. Du kan räkna med ett cirkapris på mellan 30 000 - 60 000 kr, samt installation efter ROT-avdrag på runt 7000 kr. Totalt pris för att byta luft-vattenvärmepump: 37 000 - 65 000 kr. 

Även här gäller att du får störst chans till bättre pris om du inte nöjer dig med att bara kontakta en enstaka leverantör utan tar in offerter från några olika firmor. Detta förutsätter givetvis att ditt värmesystem (t.ex. vattendistribution till radiatorer/element) fungerar. Behöver även detta bytas blir kostnaden genast högre. En luft/vattenpump beräknas ha en ungefärlig livslängd på 15-18 år. Värmesystem har avsevärt längre hållbarhetstid än själva pumparna.

Fokusera inte alltför mycket på livslängden. En kortare hållbarhet kan uppvägas av att luft-/vattenlösningen totalt sett är billigare. Det vi rekommenderar att du ska titta på är vilken typ av värmepump som är bäst för ditt hem.


Luft-/luftvärmepump

En luft/luftpump är den billigaste lösningen i värmepumpssfären. Passar utmärkt för dig som vill värma en relativt liten yta med fri planlösning där varmluft kan röra sig fritt. Däremot inte så bra för den som bor i större hus där väggar och annat stör.

En luft/luftpump kostar normalt mellan 12 000 - 25 000 kr och har en installationskostnad på ytterligare någtra tusenlappar. Räkna alltså med totalpris för att byta luft/luftvärmepump på cirka 15 000 - 27 000 kr.

Betänk också att luftpumpar ofta har något kortare livslängd än berg/jordvärmepumpar, vilket även gäller luftvattenvärmepumpar.

Tre leverantörer av värmepumpar är ThermiaNibe och  Mitsubishi


Konsten att få ned kostnaden

I slutändan handlar ett värmepumpsbyte eller en service av befintlig pump om att den ska vara så effektiv som möjligt. Det är därför riskabelt att bara gå på billigaste pris utan att ta hänsyn till hur mycket värme den kommer generera och därmed pengar den sparar åt dig. Du vill sjävlklart få till en så bra affär som det bara går när du hittat den lösning som du tror passar dig.

 

 1. ROT-avdraget innebär att du får dra av 30% av installationskostnaden. 
 2. Hör efter med olika värmepumpsfirmor vad de erbjuder för pris. 
 3. Har du en gång borrat för bergvärme eller grävt för markvärme är det sannolikt mest lönsamt att fortsätta med samma typ av värmepump.
 4. Nämn gärna till leverantören att du förhandlar med några olika värmepumpsfirmor. Då kan de bli än mer måna om att vinna dig som kund!
 5. Lägg större tyngd vid din potentiella besparing än vad du betalar i engångskostnad för att byta ut pumpen. I slutändan ska ju det hela gynna dig ekonomiskt, det är det centrala.
 6. Läs gärna på om energifrågor för privatpersoner hos Energimyndigheten
 7. Ta in priser enkelt och gratis hos Bergvärme-Info.

Lycka till med att byta ut din värmepump - till en så bra kostnad som möjligt!