Byta Kompressor

Ibland kan det räcka att byta kompressor istället för att byta ut eller göra om hela värmepumpsinstallationen.

Här tittar vi närmare på värmepumpskompressorn, hur den kan bytas ut och hur du säkerställer vad du bör göra om din värmepump "strular".

Så fungerar kompressorn i en värmepump

Det köldmedium som transporterar värme, antingen från uteluften eller som samlats upp under marken, skickas till kompressorn. Här utsätts köldmediet för ett högt tryck som gör att temperaturen stiger. Det är själva hjärtat i värmepumpen kan man säga, eftersom det är här som insamlad värme förvandlas till tillräcklig energi för att värma hela eller stora delar av en fastighet.

Kompressorn kan alltså sägas vara den "vitala delen" i såväl en bergvärmepump eller en luftvärmepump. Den drivs av elektricitet och det är alltså den som står för energiförbrukningen som din värmepump kräver. Eftersom det är en så viktig del för hela maskineriet är det också inte ovanligt att den får problem, då kan du behöva anlita en reparatör eller utnyttja ett befintligt serviceavtal du har med din leverantör).

Efter runt 15 år brukar man säga att livslängden för en typisk pump är över och lägger kompressorn av då kan det vara dags att göra ett fullständigt byte och skaffa en ny värmepump (däremot kan du fortfarande utnyttja exempelvis din borrade energibrunn för bergvärme).

Så gör du när du behöver byta

    • Har du ett garantiavtal eller serviceavtal med installatören av din värmepump? Börja med att utnyttja det, ofta kan det gå att få hjälp inom ramen för vad ni kommit överens om.
    • Kontakta en annan värmepumpsfirma och ta in anbud på vad de skulle debitera för att installera en ny kompressor i din befintliga värmepump.
    • Hemförsäkringen kan täcka en trasig kompressor, hör med ditt försäkringsbolag. Då behöver du bara betala självrisken.
    • Beroende på vad du betalar och hur gammal din värmepump är bör du alltidjämföra med vad priset skulle bli för att helt byta värmepump till en nyare variant. Detta blir självklart dyrare men kan ändå vara mer lönsamt om den nya pumpen ger dig större besparing och bättre effektivitet.

Annons:

 

Byta kompressor - pris

Att byta ut kompressordelen i en värmepump kan kosta mellan 25 000 och 50 000:-. Priset beror på typ av värmepump och hur komplicerad den är. Exakt pris får du bara om du gör en förfrågan hos några företag som utför service eller installation av värmepumpar, då kan du utifrån deras offertförslag få ett snittpris som antagligen är nära vad du kommer att betala i slutändan.

Här är länkar till de större värmepumpsföretagen verksamma på den svenska marknaden:

Vill du istället få kontakt med flera servicefirmor eller värmepumpsinstallatörer rekommenderas gratis tjänsten Bergvärme-Info.se (verksamma sedan 2006).