Bergvärme

Att byta till bergvärme eller att ersätta en befintliga bergvärmepump med en nyare modell kan betyda många tusentals kronor extra i plånboken - varje månad. Bergvärme är den mest effektiva värmepumpsformen och är därför också den vanligaste lösningen i Sverige.

Tekniken bakom bergvärme

Steg ett vid en installation är att bergvärmefirman borrar en så kallad "energibrunn", ett hål på mellan 120-180 meter som helt enkelt är din nya värmekälla. På dessa markdjup finns värme naturligt förvarade i själva jorden.

En särskild slang fylld med en kall vätska förs ned i hålet. Vätskan värms upp av värmen i jorden och transporteras upp igen, in i en bergvärmepump. Där gör en kompressor så att värmen utnyttjas till max och temperaturen ökas så att den blir tillräckligt varm för att värme ett helt hem.

Bergvärme fungerar bättre i södra Sverige än i norra, men även om du bor i Norrland kan det vara en mycket fördelaktig affär. Endast på årets allra kallaste dagar behöver du skjuta till extravärme genom en elpatron, men utslaget på ett år innebär bergvärmelösningar att du som husägare oftast kan sänka dina kostnader  för uppvärmning med 50-70 procent om året.

Processen fram till ett köp

När du gör ett stort köp, det må så vara en värmepump, en bil eller ett hus, ska du gå efter devisen "kunskap ger makt". Att göra sin hemläxa och jämföra flera leverantörers priser kan i slutändan betyda att du sparar tiotusentals kronor jämfört med att köra på första bästa alternativet som dyker upp.

byta-varmepump-bergvarme.jpgEfter att du tagit in offerter från seriösa installatörer av bergvärme (prisförfrågan på länken) så bör du låta dem du tycker känns seriösa göra ett kundbesök hos dig (detta ska du givetvis inte betala för) där de kan göra en kalkyl på hur mycket värme en bergvärmepump i bästa fall kan leverera åt dig och därefter komma med förslag på lämplig pump och djup på borrhålet. Då spikas även den "dimensionering" du behöver, alltså hur kraftfull din anläggning behöver vara för att leverera precis tillräckligt med plusgrader för att täcka ditt hushållsbehov.

Att förhandla med olika leverantörer inför köpet av pump och installation gör ofta att du kan spara mellan 10 000 och 20 000 kronor bara genom att öka dina valmöjligheter. Var heller inte rädd för att påpeka att dina tilltänkta installatörer tävlar mot sina konkurrenter, då får de verkligen lägga manken till för att vinna ditt förtroende.

När är det lönsamt att byta till bergvärmepump?

De som oftast har mest att vinna på att skaffa värmepump är de som idag värmer sin fastighet med en oljepanna eller som kör med gamla goda (och dyra!) direktverkande el. Dessa två värmeformer kostar ofta mer än de smakar och den som då byter till bergvärme kan ofta spara in investeringen på mindre än tio år, och därefter gå plus på det hela.

I kombination med andra kloka energisparande åtgärder såsom att sätta in energitäta fönster eller att isolera fasaden gör att du kan sänka dina värmefakturor till väldigt låga nivåer. Men en geothermisk lösning kan i sig stå för över en halvering av dina nuvarnade utgifter för värme och varmvatten.

Det bästa sättet att veta exakt hur mycket denna lösning kostar dig och därmed också hur snabbt den betalar sig själv är att göra en energikalkyl tillsammans med en leverantör av bergvärmepumpar. Läs gärna på mer i vår kostnadsinformation för bergvärme. Där får du mer kött på benen kring vad denna miljövänliga och prisvärda energiform kan betyda för din uppvärmning och din ekonomi.